Constelatii Familiale – cum se desfasoara ?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×


constelatii familiale

Constelatii Familiale – modalitate de desfasurare

Constelatii Familiale – sunt facute in grupuri, sub ghidarea unui facilitator. Dupa un scurt interviu cu clientul, facilitatorul hotaraste care dintre membrii familiei sunt necesari pentru a desfasura constelatia.Clientul alege reprezentanti pentru acei membrii ai familiei dintre ceilalti participanti la seminar.El invita oamenii sa-I reprezinte, de exemplu, pe tata, pe mama, sora si cei doi frati ai sai. Alege si un reprezentant pentru sine insusi.Cei invitati sa reprezinte membrii familiei clientului pot refuza sa fie reprezentanti, dar, de obicei, vor sa fie de ajutor.Dupa aceea, clientul aseaza constelatia. Fara sa vorbeasca,aseaza diversii reprezentanti unul cate unul prin camera.Cand acestia au fost asezati, ei experimenteaza senzatii precise si distincte.

Fratele mai mic se poate simti mai apropiat de tatal sau dar sa incerce un sentiment de ura autentica fata de fratele sau cel mai mare. Sora se poate simti distanta; ea nu are deloc convingerea ca face parte din familie. Mama poate fi cuprinsa de o asemenea oboseala, incat ii este  peste  putinta sa mai stea in picioare si cade, efectiv, pe podea dupa cateva minute. Adesea, clientul care a expus constelatia este uimit de modul in care reactioneaza reprezentatntii. Sora era intr-adevar intotdeauna singura, abia interesata de ceilalti. Mama se plangea mereu si era obosita. Fratele cel mic si cel mare se urau, dar cel mic il placea pe tatal sau. Astfel de sentimente ale diversilor membrii ai familiei nu au fost discutate de facilitator cu clientul in timpul interviului; dimpotriva, povestile despre ce a simtit cineva, cum unul il judeca pe altul, sunt intotdeauna omise.

Doar evenimentele concrete sunt tratate cu importanta nu si povestile si miturile familiei despre acestea. Cine a murit si cum? Cine a avut o relatie importanta sau cu cine s-a casatorit? Cine a avut un accident, a fost exclus sau, intr-o alta masura, a avut un destin greu?

Pe parcursul constelatiei, facilitatorul studiaza limbajul corporal si reactiile reprezentantilor pentru a intelege dinamica familiei. Cand structura este clara el cauta sa echilibreze miscarile vindecatoare pentru a gasi o alternativa pentru legaturile distructive, devenite manifeste. Poate sa-i mute pe unii reprezentanti in alte locuri si sa studieze apoi reactiile rezultate ca urmare a interventiei lui.Poate cere unui reprezentant sa rosteasca anumite propozitii-cheie, care exprima ce se intampla sau ce este nevoie sa fie spus. Astfel de propozitii sunt scurte si adesesa ao o nuanta arhaica: “ Acum te vad ca tata al meu”, “Te primesc ca sotia mea” , “Iti las vinovatia” , “Accept”. Uneori pe parcursul procesului trebuie adusi in constelatie mai multi reprezentanti ai membrilor familiei pentru a gasi o rezolvare, alteori nu.

Procesul gasirii unei rezolvari poate lua mai putin de zece minute sau mai mult de o ora.Cel mai adesea este gasita o rezolvare, dar nu intotdeauna.Atunci cand nu apare niciuna, motivul este cel mai probabil ca lipseste o informatie despre un membru important al familiei. Uneori facilitatorul simte ca nu poate sa intervina; este ca si cum o constiinta umbreste familia si nu lasa constelatia sa se desfasoare.Catre sfarsitul unei constelatii, clientul insusi este solicitat sa stea in locul sau si astfel sa-si inlocuiasca propriul reprezentant, dar nu e mereu necesar. Cel mai des este suficient pentru client sa fie martorul constelatiei si sa vada noua armonie cum rasare din vechea confuzie si obscuritate. O constelatie familiala constituie un eveniment singular; nu e organizata saptamanal pe o perioada de timp ca si cum ar fi o sedinta de terapie. Poate lua un an sau mai mult pentru a-si simti efectele. Multi oameni,dar nu toti, au relatat ca dupa ce si-au evocat familia intr-o constelatie au aparut schimbari vindecatoare direct legate de lucrul facut in constelatie; si nu doar pentru ei, ci si pentru alti membri ai familiei.

 

Pentru a participa la un workshop de Constelatii Familiale click aici

Pentru a-mi adresa o intrebare click aici

 

 

Acest articol este oferit de Optimizare Personala – www.optimizarepersonala.ro , autor – Lakshmi Barbus si reprezinta un fragment despre Constelatii Familiale a-l autorului Daan van Kampenhout.

Puteti republica articolul incluzand mentiunea de mai sus si lasand toate link-urile intacte.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Pin It Share 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Reddit 0 StumbleUpon 0 Email 0 Filament.io 0 Flares ×

One Response to “Constelatii Familiale – cum se desfasoara ?”

  1. Ora Exacta decembrie 15, 2015 at 11:31 am #

    Uitandu-ma pe netul din Romania uite ca am nimerit pe
    pagina dumeavoastra. Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea articolelor de pe acest sait si va doresc cat mai mult succes!

Leave a Reply